Innerlijk Kind

Facebooklinkedin

Innerlijk Kind

_______________________

Het kind in ons!

Hoewel wij ons daar meestal niet zo bewust van zijn, leven we als mens gelijktijdig in twee belevingswerelden:

  • die van de volwassene &
  • die van het kind in ons

Op deze pagina kun je lezen hoe de belevingswereld van dit kind ons leven beïnvloedt en hoe belangrijk het is om ons Innerlijk Kind te leren kennen, het een plekje te geven en te helen waar mogelijk.

Hoe je als kind gewond bent geraakt

De meeste van ons zijn opgegroeid in slecht functionerende gezinnen. Onwetend hoe nu eigenlijk een gebruiksaanwijzing geschreven is voor het opvoeden van een kindje wanneer het geboren wordt. Waarschijnlijk zijn je ouders ook in een gezin opgegroeid waar het van generatie op generatie niet lekker loopt en er van alles mis gaat in de verzorging en opvoeding van een kind.

Je ouders hadden het waarschijnlijk moeilijk genoeg met zichzelf en hebben misschien niet eens geleerd hoe met emoties, pijn, verdriet, teleurstelling, boosheid en noem maar op om te gaan. Ze deden natuurlijk op hun manier hun best om jou het beste te geven, maar was dat wel voldoende?

Konden ze je wel de ondersteuning bieden die jij zo nodig had?

Konden ze zich wel verplaatsen in jouw belevingswereld en jou dat bieden waar je zo naar verlangde?

Heb je die begeleiding gekregen om jou een krachtige fundering te geven waar jij verder mee kon in je leven?

Niet afkeurend en belerend, maar invoelend, begrijpend en ondersteunend?

Was er wel de ruimte om aan te geven waar jouw verlangens en gevoelens lagen?

Had je het gevoel dat je gehoord werd? Dat je gezien werd?

Dat er ruimte en tijd was waarin jij kon gedijen?

Ondersteund werd in jou unieke groeiproces?

Of nam je misschien al vroegtijdig een rol aan?

Misschien hadden je ouders het moeilijk genoeg met zichzelf en waren daardoor niet in staat jou de specifieke zorg en aandacht te geven die je nodig had. Misschien konden ze jou niet voldoende steunen en liefhebben in jouw unieke eigenheid. Misschien moest je een bepaalde rol spelen, of moest je compenseren wat je vader en moeder elkaar niet konden geven.

Deze vormen van emotioneel misbruik of verwaarlozing behoren tot de normale omstandigheden waarbinnen de meesten van ons zijn opgegroeid. Omstandigheden die, ook in milde vorm, op den duur traumatiserend kunnen zijn. Als kind raakten we er emotioneel en gedragsmatig door ‘Bevroren’.

Hoe weet je of je dit soort ‘Bevroren’ stukken met je meedraagt? Dat merk je als je plotseling heel emotioneel reageert (eerder een vijfjarige dan als een volwassene) in een situatie die lijkt op een pijnlijke situatie die je ooit als klein kind meemaakte. Op zo’n moment reageer je niet meer vanuit een volwassen bewustzijn, maar neemt het gekwetste kind het over.

Een gewond Kind verstoort je leven

Hoe gewond jouw Innerlijk Kind nog steeds is, kun je zien aan de mate waarin je last hebt van minderwaardigheidsgevoelens, intimiteitsproblemen, verslavingen of gevoelens van leegte of destructiviteit naar jezelf en anderen. We hebben als kind allemaal overlevingsstrategieën ontwikkeld, gebaseerd op de ervaringen en overtuigingen die we destijds hadden. Dit deden we om ons pijn te besparen en tot op zekere hoogte werkte dat. Maar deze oude strategieën leveren nu, in je huidige leven, meestal alleen maar meer pijn op. Voorbeeld: je bent als kind opgegroeid bij een heel kritische vader. Om de pijn van zijn kritiek niet te hoeven voelen heb je de strategie ontwikkeld om jezelf alvast maar onderuit te halen met je eigen innerlijke kritiek, voordat hij dat kon doen. In je huidige leven kan deze strategie maken dat je gebukt gaat onder onzekerheidsgevoelens of extreme prestatiedrang. Een andere strategie kan zijn dat je bent gaan uithalen naar anderen, onder het motto: aanval is de beste verdediging. In je huidige leven merk je dat je anderen moeilijk kunt toelaten, veel oordeelt en je terugtrekt in een eenzame ivoren toren.

Innerlijk Kind-werk helpt je om je angsten en gevoelens van onvermogen beter te kunnen plaatsen. De zachtheid en gevoeligheid van de innerlijke kind benadering stelt je in staat toegang te krijgen tot diep begraven gevoelens die moeilijk aan de oppervlakte kunnen komen in andere therapieën. In de mate dat je gewonde kind geneest en integreert, zal het ophouden je volwassen leven te verstoren. Je zult je kind meer en meer gaan ervaren als je meest trouwe bondgenoot.

Innerlijk Kind Workshop

In deze workshop scheppen wij een warme en veilige plek waarin het kind in jou weer tevoorschijn kan komen. Op allerlei manieren wordt je kind liefdevol uitgenodigd: via visualisaties, door groepsprocessen, in het werken met tweetallen en in het helende contact met je begeleider.

In contact met je kind kan er een stuk bevrijding plaatsvinden van verdrongen herinneringen en gevoelens. Vaak komt er verdriet los om alles wat er voor jou als kind niet is geweest. Er is ruimte voor jouw kind om die aandacht en liefde alsnog te ontvangen, en de verontschuldigingen te horen die het kan helpen om los te laten en te vergeven.

De uitwerking is vaak verrassend! Er komt een enorm potentieel aan inzicht, vreugde en vrede vrij.

                         

Je Magische kind ontdekken

Omdat velen van ons met emotionele pijn rondlopen, hebben we het tot nu toe steeds gehad over het gewonde kind. Maar in ieder van ons schuilt, vaak onder die pijn, ook een heel ander kind: het magische kind. Dit is het deel van ons dat verbonden is met creativiteit, vitaliteit en innerlijke veerkracht. Het is speels, inventief, heeft onvoorwaardelijk lief en heeft directe toegang tot onze innerlijke wijsheid. Wanneer je dit kind leert kennen kan er een wereld voor je opengaan van genieten en vreugdevol in het hier-en-nu leven.

Wat gaan we doen

Op een schitterende locatie in ons eigen centrum in Zuilichem (gemeente Zaltbommel), waar we de veiligheid, geborgenheid, liefde, koestering en warmte mogen ervaren. In dit bijzondere weekend zullen we hier in het Inspiratiehuis verschillende technieken gebruiken . Zo zullen we emotioneel lichaamswerk, innerlijk dialoog, deelrondes, dans, yoga, regressie, ThetaHealing, gestalt-therapie en meditaties doen. Alles om ons Innerlijk Kind te mogen ontmoeten en thuis laten komen in onszelf. Weer samen te smelten naar de volwassen persoon die je nu bent maar nu als compleet en heel mens.

Workshop weekend Innerlijk Kind

De workshop wordt gegeven in ons eigen centrum in Zuilichem (gemeente Zaltbommel), het begint op zaterdag 10.00 uur en duurt tot circa 22.00 uur, met een gezamenlijke lunch en diner. Op zondag beginnen we om circa 08.00 en duurt het tot ongeveer 17.00, met een gezamenlijk ontbijt en lunch.

Dit is inclusief 1 overnachting, vegetarische maaltijden (1 ontbijt, 2 lunch en 1 diner), koffie, thee, non-alcoholische drankjes, fruit en materialen.

Optioneel bij te boeken:

  • 1 x beddengoed incl. handdoek (matrashoes, dekbedovertrek, sloop) € 12,50 p.p.
  • Hottub op zaterdagavond na het programma

Contactgegevens

Bent u geïnteresseerd, wilt u zich opgeven voor deze avontuurlijke Inner-lijke reis? registreert u zich dan hier! Of heeft u andere vragen? Neem dan gerust contact met Francis op voor meerdere informatie telefoon 06-30145104 of mail naar francisense@gmail.com.

Agenda

innerlijk kind weekenden: 4, 5 en 6 oktober 2024

Copyright © 2023

Facebooklinkedin