Christa

Facebooklinkedin

Hallo Francis,

Bij deze stuur ik je mijn verhaal over hoe ik de cursus ervaren heb en waarom ik vind dat hij zeker door moet gaan.

In het voorjaar las ik een advertentie in de Gennepse krant,  Herstellen doe je zelf. Ik zat niet lekker in mijn vel en voelde dat ik iets nodig had om weer verder te kunnen.

Ik vond het al spannend om te bellen, maar dat heb ik nodig om te voelen of het klopt. Tijdens het telefoongesprek voelde ik me al gehoord, ondanks dat ik het nog steeds spannend vond, wilde ik er naartoe. De eerste keer vond ik het nog steeds spannend maar Francis wist de cursus zo te brengen dat we gaandeweg als groep meer ontspannen werden. Ik merkte dat ik na een paar avonden zin begon te krijgen in de cursus avond.

Francis heeft een manier van werken die je de ruimte geeft jezelf te zijn, als je een opdracht eng vind,  weet ze je zo te stimuleren dat je het uiteindelijk toch doet en dat maakt dat je steeds meer in het vertrouwen komt. Waardoor je uiteindelijk trots bent op jezelf. Je komt er achter dat je een veel beter mens bent als dat je van jezelf denkt.

Ik heb heel erg de neiging om mezelf kleiner te maken door mijn onzekerheid en overwegend negatieve gedachten. Door de manier waarop Francis de cursus bracht kwam ik er langzaamaan toe anders over mezelf te gaan denken. Niet de negatieve gedachten de overhand laten hebben maar juist de positieve kanten benadrukken.

Dit ging eigenlijk spelenderwijs omdat ik me veilig voelde om te zijn wie ik ben en Francis gaf me ook het gevoel dat niets raar is. Iedereen stelde zich op zijn tijd kwetsbaar op en dat voelde na een aantal lessen ook veilig om te doen. Francis vertelde ook regelmatig iets over zichzelf, waardoor ik ook geen afstand voelde. Het maakte niet uit wat we allemaal deden in ons dagelijks leven, of waar we vandaan kwamen.

Het doel was dat we onszelf gingen waarderen met alles erop en eraan. Uiteindelijk is het doel van deze cursus dat je inzicht krijgt in jezelf. Het gaat er niet om wat je meemaakt maar hoe je er mee omgaat. Ik ben in april met deze cursus begonnen en na 11 lessen was het klaar. Van de ene kant was ik blij dat het klaar was, want ongemerkt is het toch hard werken. Maar van de andere kant is het ook heel fijn om te ervaren dat het je ook veel brengt. Afgelopen week  13 sep. hebben we onze terugkomavond gehad. Het was bedoeld om onze verdere ervaringen te vertellen.

Ik had er zin in, niet alleen omdat ik benieuwd was hoe het iedereen was vergaan maar omdat ik me thuis voelde en wist dat het een fijne avond zou worden. En inderdaad iedereen had hetzelfde positieve idee over deze cursus. Als ik vanuit mezelf spreek, staat of valt een cursus met diegene die de leiding heeft. Francis is een mensenmens. Als je psychische problemen hebt is het heel moeilijk om je kwetsbaar op te stellen. Als je eenmaal de stap hebt gezet om te gaan, blijft het spannend. Het belangrijkste is dat je je veilig en welkom voelt. En dat is wat Francis door haar eigen ervaringen en ontwikkeling feilloos aanvoelt.

Voor de vakantie vertelde Francis dat er in de wintertijd een nieuwe cursus zou volgen en dat deze cursus ook weer herhaald zou worden. OP onze terugkomdag kregen we te horen dat het niet meer doorgaat vanwege bezuinigingen. Dit vind ik onbegrijpelijk en een hele grote teleurstelling. IK begrijp van Francis dat het ontwikkelen van deze cursus veel geld heeft gekost. En nu is er in mijn ogen een ontzettend geschikt persoon om deze cursus te geven en nu stopt het weer. Dit zou niet moeten kunnen.

Wat ik erg schrijnend vind is dat iemand bedenkt dat het nodig is om zo, n cursus te ontwikkelen ,vervolgens hebben mensen er baat bij en dan stopt het weer. Er wordt al beslist voordat diegene die het betreft gevraagd is hoe ze het vonden. En het feit is  dat juist  deze groep vaak te kwetsbaar is om voor zichzelf op te komen. Francis heeft zich hard gemaakt voor deze groep omdat ze weet hoe belangrijk  het is om deze laagdrempelige cursussen te geven. Je kunt dan wel gaan   berekenen  dat het geen zoden aan de dijk zet omdat de groep te klein is, maar misschien is het belangrijker om meer manieren te vinden om kwetsbare mensen te bereiken. Juist deze mensen hebben veel moeite om deze stap te zetten. Als daar meer begrip voor was zouden laagdrempelige cursussen niet zomaar stop gezet  worden, omdat iemand het geld belangrijker vind als het welzijn van de mens.

Christa Sanders.

 

Facebooklinkedin